ÅTULN.

ATÜLN.

Útulna na Klínové cestě

ateliér Hlaváček a Čeněk

autoři: Tereza Houdková, Nikola Macháčová, Radka Smičková, Pavel Struhař, Veronika Tichá

Krásné místo s dalekým výhledem přes travnaté pláně na protější hřebeny Krkonoš, náročné vysokohorské klimatické podmínky, připomenutí shořelé Klínové boudy, tradice a inovace.

Návrh vnímáme jako modernizaci klasických krkonošských útulen, jejichž strmá střecha nejlépe vyhovuje místním sněhovým podmínkám. Vnější nosná krovová konstrukce, která útulnu vyzdvihuje necelé dva metry nad terén, umožňuje přístup i v zimě při obvyklé výšce napadaného sněhu. Pod útulnou se zároveň kolemjdoucí schovají před sněhem a deštěm.

Nahoře v závětří přístupném po ocelovém žebříku propadává sníh a nepořádek roštem z vertikálně kladených fošen. Dveře splývají v jednolitou plochu s příčkou obloženou prkny a otevírají se z praktických důvodů ven. Přímo proti vstupu se příchozímu naskýtá působivý pohled skrze prosklený jihozápadní štít.

Výhled tvoří dominantu prostoru. Hoblovaná prkna napuštěná olejem odkazují na tradici a jejich průběžná svislá spára pokračuje na podlaze i bytelných lavicích, na nichž lze sníst svačinu i přečkat noc.

Celá útulna je vyrobena ze smrkového dřeva. Konstrukci vnitřního tubusu představuje trámový rošt, v interiéru obložený prkny a zvenčí překrytý OSB deskami s hydroizolací ze samolepících asfaltových pásů. Latě a kontralatě potom nesou vnější obložení z opalovaných prken – tato tradiční japonská úprava, která záměrně kontrastuje světlému řešení interiéru, má nejen estetickou funkci. Výrazně zvyšuje odolnost dřeva vůči povětrnostním podmínkám, plísním a škůdcům a prodlužuje tak jeho životnost. Vnitřní tubus je rozložitelný na dva moduly kvůli bezproblémové dopravě do Krkonoš.

S výstavbou útulny před Fakultou architektury nám v lednu v mrazu a vánici pomáhali žáci tesařských a truhlářských oborů na Akademii řemesel pod vedením mistrů Martina Holendy a Miloše Čermáka. Budoucí řemeslníci a architekti si tak vyzkoušeli mezioborovou spolupráci a komunikaci, na níž bude stát jejich budoucí profesní život. Za obrovské nasazení žákům patří náš obrovský dík.

KÖNCEPT.

ÅTULN poskytuje místo k odpočinku na horské túře a úkryt v nepříznivém počasí.

Respektuje tvar původních útulen a umožňuje průchodnost a využitelnost zvednuté hmoty.

 

LØKALITA.

Nacházíme se asi 8 km od Pece pod Sněžkou na rozcestí turistických cest. Klínovky.

OKNO v čelní stěně přivádí světlo dovnitř a zprostředkovává prožitek z výhledu.

 

SVĚTLÉ provedení interiéru kontrastuje s tmavým opláštěním, stejně jako zvenku přiznaná nosná konstrukce.

 

KÖNSTRUKCE.

  

 

FØRMA.

ČISTÁ FORMA vycházející z trojúhelníkového tvaru nynějšího typu krkonošských útulen.

Uvidíme se na Klínovkách?

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *